NUR8v

Naturunderstödd rehabilitering - Åtta veckor

Presentation av resultatet från NUR8v den 17 april på Trojka.

Nu är projektet NUR8v genomfört med mycket goda resultat, så skönt att få prova sin idé och få bekräftelse på att den är värd att utvecklas och spridas. Min slutrapport är klar och finns att läsa för den som är intresserad. Den 17 april kommer de två forskarna Ann Dolling och Anna-Maria Pálsdottír till Trojka Natur och Tallbacken. De har följt projektet, intervjuat deltagare och sammanställt alltihop till en vetenskaplig rapport. Jag hoppas att de inbjudna samhällsaktörerna i Gällivare kommer och lyssnar på vad de har kommit fram till i denna, men också andra forskningsprojekt inom området naturbaserade insatser.

Slutrapport NUR8v

                                           Efter förlängd projekttid är jag äntligen igång med att skriva slutrapporten. Det är ett roligt arbete och jag hoppas på 
                                           att kunna presentera en fin och läsvärd rapport ganska snart. Min tanke är att kunna delge den till så många som
                                           möjligt som kan ha intresse av att läsa den. Hoppas Du är en av dem!         

Naturunderstödd rehabilitering, två genomförda program via projektmedel som nu permanentas på Trojka Natur.

NUR8v, naturunderstödd rehabilitering under åtta veckor. Ett eget projekt som har beviljats medel från Leader polaris och europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Du kan läsa här nedan hur projektet genomförts.

NUA5v, naturunderstödda aktiviteter under fem veckor, där Trojka Natur varit ett av pilotföretagen i projektet Nordic NaBs. Det projektet kan du läsa mer om här https://www.ltu.se/proj/NordicNaBs

Uppdatering 24 oktober 2021: Jag håller som bäst på att sammanställa resultaten från de båda projekten och arbetar med att hitta lösningar för att kunna erbjuda naturbaserade och hästunderstödda insatser på Tallbacken till fler. Jag hoppas på fler möjligheter till samarbete med de stora samhällsaktörerna, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, region Norrbotten och Gällivare  kommun. 

Uppdatering 17 mars 2021: Nu går projektet mot sitt slut och nya utmaningar finns framöver. Jag har fått möjlighet att beskriva Trojka i boken ”Vård, omsorg och rehabilitering utomhus”, vilket gjorde mig väldigt glad! Författarna ville gärna ha med en deltagares upplevelser också, så jag bad jag en del av deltagarna i projektet NUR8v att berätta om sin medverkan i projektet.

Dessa underbara berättelser gör mig säker på att det här är en rehabiliteringsform som hjälper. Tack till Er alla som bidragit. När boken kommer ut, kommer den som har fått sin berättelse publicerad få ett exemplar av boken som tack.

Det som fortfarande saknas för en del av deltagarna är en stöttande samhällsaktör/arbetsgivare som kan ta vid då de åtta veckorna är slut. Där det finns stöd innan och efter har rehabiliteringen tagit ordentlig fart efter programmet. Det bekräftar att min tanke med att skapa kanaler mellan vit och grön kompetens och mellan offentlig och privat sektor är en viktig del i arbetet framöver.

Uppdatering 29 oktober 2020: Den fjärde omgången startade under veckan och som vanligt var det så roligt att få träffa nya personer med sina unika behov. Vädret var inte på vår sida denna vecka med kallt regn, men det hindrade oss inte från att vara ute. Nu ska forskarna Ann Dolling och Anna Maria Palsdottir, SLU intervjua tredje omgångens deltagare för första gången och första omgångens deltagare för andra gången. Deltagarna intervjuas vid två tillfällen för att se om det finns någon kvarvarande effekt. 
Det har gått halva tiden av projektet och jag känner att vi är på rätt väg, kanalerna börjar ta form mellan grön och vit kompetens och de som deltagit i NUR8v sprider det vidare så fler vet vad det handlar om. Jag behöver göra något för att informera fler om innehållet i NUR8v och funderar på att bjuda in till en informationsträff under våren. 

Uppdatering 25 juli 2020: Den andra omgången  NUR8v är klar och deltagarna har blivit intervjuade av Anna-Maria Palsdottir och Ann Dolling, SLU. Nu gör vi uppehåll till början av september. Hör gärna av Dig till mig om du vill veta mer om rehabiliterings-programmet. Jag kommer också att annonsera i Kometen i mitten av augusti. Den som vill, kan redan nu göra en intresseanmälan här på min hemsida eller på FB, Trojka, naturbaseradterapi. Trevlig sommar.

Uppdatering 25 april 2020: Den första behandlingsomgången går mot sitt slut och i maj startar nästa omgång. Jag vill rikta ett stort tack till mina deltagare som ger mig åsikter och insikter som jag kan använda i mitt fortsatta arbete. Jag önskar er lycka till i framtiden.

Uppdatering 20 mars 2020: De första fyra deltagarna har startat sin rehabilitering och vi kan ju fortsätta träffas trots corona-viruset, eftersom vi håller till utomhus. Bara vi får vara friska förstås. Allt går enligt planerna och jag är väldigt glad att jag har kommit igång! 

Uppdatering  9 mars 2020: Nu har jag startat upp första omgången, det var ett stort intresse för att få delta i projektet och jag kunde inte bereda plats för alla som ville vara med. Nästa omgång startar i maj och där kan finnas någon plats kvar. Du får gärna skriva till mig om du har några funderingar, jag svarar på frågor i den mån jag hinner.

I mars startar jag upp ett projekt som jag valt att kalla NUR8v. Jag söker Dig som är sjukskriven eller arbetsoförmögen på grund av stressrelaterad sjukdom eller lindrig psykisk ohälsa och som känner att Du vill göra en förändring men inte riktigt kommer igång. Vi träffas en gång i veckan (initialt kvällstid) under åtta veckor här på min gård. Gården ligger 10 minuter utanför centrala Gällivare.

Sessionerna är individuella. Det kostar inget för Dig att delta och jag hämtar upp Dig i Gällivare.

 

 

Rehabiliteringens grund är motiverande samtal, djur och natur. Projektet finansieras av Jordbruksverket och Leader polaris och följs av forskare på SLU. Du behöver inte ha några förkunskaper men tycka om djur och natur. Välkommen med Din intresse-anmälan via kontaktformuläret nedan.

Begränsat antal platser.

Anmäl ditt intresse för NUR8v här.